Blåbeton er et byggemateriale, der blev brugt flittigt i Danmark fra 1929 til 1975. Materialet indeholder radium, som nedbrydes til radongas. Blåbeton afgiver ikke kun radon, men også gammastrålning. Høje radonniveauer kan være meget farlige og kan føre til lungekræft. I Danmark anslås det, at radon bidrager til omkring 300 tilfælde af lungekræft om året.
Blåbetong, fremstillet af alunskifer, var et almindeligt byggemateriale fra 1929 til 1975. Materialet blev brugt i både enfamiliehuse og etageejendomme. I mindre huse findes det ofte i vægge og nogle gange i gulvkonstruktioner. I etageejendomme kan det forekomme i ydervægge, ikke-bærende indervægge og nogle gange i bærende indervægge eller som varmeisolering i gulvkonstruktioner.
Radonmåling: Din sikkerhed for et sundt hjem
Radonmåling er den eneste måde at sikre et radonfrit indeklima. Målingen foretages i becquerel (Bq/m3) pr. kubikmeter indeluft. Grænseværdien på 100 Bq/m3 gælder for boliger og offentlige lokaler som årsgennemsnit. En langtidsmåling giver et pålideligt årsgennemsnit, mens en korttidsmåling giver en indikation på eventuelle radonproblemer.
Hvis målingen viser forhøjede radonniveauer, bør man undersøge årsagerne. En gammamåling kan vise, om det skyldes blåbeton.
Ved en radoninspektion kan eksperter fastslå, hvordan radon trænger ind i huset, og anbefale passende foranstaltninger til afhjælpning. Prisen for radonsanering varierer afhængigt af husets type og omfang.
Sådan måler du radon
Det er nemt at måle radon. Radonmätare bestilles, placeres i henhold til instruktionerne og returneres efter måleperiodens afslutning. Efter ca. en uge modtager man en akkrediteret målerapport, der angiver eventuelle forhøjede radonniveauer. Dette er afgørende for at sikre et sundt indeklima.
Radon forårsager omkring 300 tilfælde af lungekræft årligt i Danmark. Ifølge Sundhedsstyrelsen findes der et betydeligt antal boliger i Danmark, hvor radonniveauet overstiger den anbefalede grænseværdi på 100 Bq/m3. Radonkoncentrationen kan ikke fastslås uden en radonmåling.